ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΑ

ιστορια

Ο προπομπός του Συλλόγου μας ιδρύθηκε το 1877 στο Πέραν της Κωνσταντινούπολης, με την ονομασία Γυμναστικός Σύλλογος Ερμής. Είναι το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο και κατά καιρούς πορεύτηκε με τις ονομασίες Ελληνική Ομάδα Πέρα, Σύλλογος Βυζάντιον Πέρα, Πέρα Κλουμπ κ.α Δυστυχώς το Τουρκικό καθεστώς διέκοψε τη λειτουργία του Αθλητικού Συλλόγου Πέρα και επέτρεψε την επαναλειτουργία του το 1923 αλλά με την ονομασία Beyoglu Spor, με Beyoglu να είναι η τουρκική ονομασία της συνοικίας Πέρα.

aspera

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΠΕΡΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΑ είχε στόχο την συσπείρωση του Ελληνικού στοιχείου αλλά και την έκφραση του αθλητισμού και του πολιτισμού μέσα από αυτόν ως ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία της ομογένειας της Βασιλεύουσας, ανάπτυξε υποδειγματική αθλητική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα.

Αργότερα, ο Α.Σ.ΠΕΡΑ, με τη σταδιακή διαρροή του Ελληνικού στοιχείου από την Πόλη, λόγω των διαδοχικών διώξεων των τουρκικών Αρχών, επανιδρύθηκε το 1973 στην Αθήνα και στη συνέχεια το 1978 στη Θεσσαλονίκη, από Περαιώτες, που εγκαταστάθηκαν στις πόλεις αυτές, όπως άλλωστε έγινε παλαιότερα με την ΑΕΚ στην Αθήνα και τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Ο Α.Σ.ΠΕΡΑ, αν και πολύ αποδυναμωμένος, συνεχίζει ακόμη και σήμερα τη δράση του στη γενέτειρα, για εθνικούς κυρίως λόγους. Κατά το παρελθόν, όταν ανθούσε ο Ελληνισμός στην Κωνσταντινούπολη, καλλιέργησε πολλά ατομικά και ομαδικά αθλήματα, όπως το ερασιτεχνικό και επαγγελματικό ποδόσφαιρο, το βόλεϊ, το μπάσκετ, τον κλασικό αθλητισμό, το πινγκ πονγκ, το τένις, την πάλη, την πυγμαχία, την άρση βαρών, την ποδηλασία, την κολύμβηση κ.α. Στη μακρόχρονη εντυπωσιακή αθλητική του παρουσία στην Τουρκία, παρά το όχι και τόσο «φιλικό» περιβάλλον, οι ομάδες του κατέκτησαν πολλά πρωταθλήματα, ενώ οι αθλητές του αναδείχθηκαν πρωταθλητές και κατέρριψαν πολλά ρεκόρ Τουρκίας.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τις εντυπωσιακές επιδόσεις των αθλητών στίβου, που ως πρωταθλητές συμμετείχαν και στις εθνικές ομάδες της γείτονος, τους θρυλικούς αθλητές της άρσης βαρών, μεταξύ αυτών και ο 5ος Ολυμπιονίκης Χρήστος Ιακώβου, τους παλαιστές και πυγμάχους, που αναδείχθηκαν σε θρυλικές μορφές, ενώ οι επί σειρά ετών μεγάλες επιτυχίες στο πινγκ πονγκ καθιέρωσαν τον Α.Σ.ΠΕΡΑ πρωταγωνιστή στο άθλημα αυτό, που συνεχίζει να είναι ως γνωστόν και στην Ελλάδα.

Ακόμα, πρέπει να σημειώσουμε τις μεγάλες διακρίσεις και δόξες που γνώρισαν οι Περαιώτες στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ. Στο ποδόσφαιρο, η περίφημη «ομάδα των θριάμβων» αποτέλεσε το καμάρι του Ελληνισμού της Πόλης. Στο μπάσκετ επί σειρά ετών η ομάδα του Α.Σ.ΠΕΡΑ αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική κατηγορία με αξιώσεις, ενώ οι έφηβοι και παίδες του κατέκτησαν πρωταθλήματα Τουρκίας και αναδείχθηκαν κορυφαίοι καλαθοσφαιριστές. Στο βόλεϊ οι διακρίσεις του μπορούν να χαρακτηριστούν ως μοναδικές. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την επί μία δωδεκαετία περίπου (1942 – 1955) απόλυτη κυριαρχία του Α.Σ.ΠΕΡΑ σ’ όλες τις εθνικές και τοπικές διοργανώσεις της Τουρκίας, με αποκορύφωμα την κατάκτηση πέντε διαδοχικών πρωταθλημάτων Τουρκίας!

Εξάλλου, όπως συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα ιδρύματα της διασποράς, ήταν ιδιαίτερα σημαντική η προσφορά του Α.Σ.ΠΕΡΑ στο θέατρο, τα γράμματα, τη μουσική και γενικά στην κοινωνική ζωή της Πόλης.

Scroll to Top